پرسش سی وسوم: سلام خوب هستین خسته نباشید پسرم ۱۰سالشه بیش فعاله خیلى به فکر فوتبال بازى کردنه از بازى و جنب جوش خسته نمیشه بعضى وقت ها میره تو فکر به نظر شما چه روشى رو در نظر بگیرم .
پاسخ از دکتر پیشیاره:
درود و سلام
وقت خوش
دوست ارجمند، ایکاش بطور دقیق تر و همراه با ذکر جزئیات پرسش تان را مطرح می فرمودید، لبطور مثال اینکه آیا این علاقه ی بیش از حد ایشان به فوتبال موجب بروز اختلال در کارهای روزمره ی زندگی و تحصیلی ایشان هم شده است یا خیر؟ آیا این علاقه به فوتبال بطور فرهنگی در محله و خانواده ی شما یک ارزش محسوب میشود؟ آیا ایشان بطور واقعگرایانه در این ورزش دارای مهارت خاصی هم هست؟ آیا برای آینده اش در این فوتبال سرنوشت خاصی متصور هست؟ آیا از طریق باشگاه و بطور برنامه ریزی شده کار می کند یا نه؟ آیا در محله ی شما، امکان برای ورزش های دیگری نظیر تنیس، بسکتبال یا والیبال نیز هست؟ آیا این علاقه در کل کودکان محله وجود دارد ، بالاخره ایشان که نمی تواند به تنهایی فوتبال بازی کند؟
بنابراین خانواده ها باید توجه نمایند که صرف وجود علاقه به یک ورزش یا فعالیت حرکتی زیاد دلیل وجود اختلال بیش فعالی نیست. اختلال بیش فعالی همراه با نقص توجه (ADHD) ، همانطور که از نامش مشخص هست باید موجب بروز اختلال در کارهای روزمره ی زندگی و تحصیلی فرد بشود، در سرکلاس نتواند که آرام و طولانی به مدت نیم ساعت در مدرسه و همچنین در منزل بر روی صندلی بنشیند و یک کاری را انجام بدهد، نتواند خود را کنترل کند و بطور مداوم در بین حرفهای دیگران بپرد و یا صبر و حوصله ی تحمل انتظار بیش از دو دقیقه را نداشته باشد، توانایی مکالمه ی رودررو و چشم در چشم با دیگران و حوصله ی اتمام جملات و گفتار دیگران و شنیدن دقیق آنها را نداشته باشد و این اعمال و رفتار را هم در مدرسه و هم در منزل بروز بدهد.
از نقش الگو دهی پدر برای ایشان نیز غافل نشوید و همچنین پیروی و التزام از یک برنامه ی مدون و روند منظم و انضباط مکتوب و مقرر شده میتواند بسیار برای ایشان کمک کننده باشد.
در مورد اینکه فرموده اید که گاهی اوقات ایشان به فکر فرو میرود، تصور می کنم منظورتان این باید باشد که عمیقا از محیط اطراف اش غافل می شود و کلا ارتباط هوشیارانه اش با محیط برای لحظاتی قطع می گردد، دقت بفرمایید اگر این رفتار از دسته ی رفتارهای نمایشی نیست و با صدا زدن ایشان و مخاطب قرار دادن ایشان همچنان در خودش است و متوجه نامیدنش و صدا زدنش نمیشود، قطعا و سریعا باید به نزد پزشک متخصص مغز و اعصاب کودکان برود و به احتمال زیاد از ایشان نوار مغزی گرفته شود تا خدای ناکرده نوعی از اختلالات برهم خوردگی عملکرد امواج مغزی و تشنج های خفیف نباشد.
با سپاس فراوان از پرسش ارزشمندتان
ابراهیم پیشیاره- دفتر کاردرمانی رشد