دفتر کاردرمانی پیشیاره
اعتماد مردم نشانه ی لطف خداست
عنوان : کاربرد موسیقی درمانی به منظور بهبود مهارتهای غیر کلامی کودکان با اختلال اتیسم
نویسنده : نازنین کمالی، کارشناس ارشد روانشناسی، دفتر کاردرمانی پیشیاره، تهران، ایران.
هر سال تعداد کودکان با اختلال اتیسم افزایش پیدا میکند. اتیسم یک اختلال رشدی است که در سن خردسالی میتوان ان را تشخیص داد، و یکی از نشانه های آن فقدان مهارتهای ارتباطی، اجتماعی و مهارتهای حل مسئله است. این کودکان در انواع ارتباطات غیر کلامی، دوستانه، بروز هیجان، واکنش و پاسخ فوری و درک احساس دیگران ناتوان هستند. همچنین مشکلاتی در تقلید حرکات و استفاده حرکات بدن در ارتباط با دیگران دارند.
چهار مرحله رشد ارتباطی برای کودکان با اختلال اتیسم وجود دارد :
- مرحله خودمختاری : کودک در این مرحله بیشتر به تنهایی بازی می کند و علاقهای به ارتباط با اطرافش ندارد.
- مرحله خواستار : کودک در این مرحله شروع به درک پاسخ دادن به رفتار دیگران میکند.
- ارتباط اولیه : کودک در این مرحله ارتباطی که تنها نیازهای اولیهاش را برطرف میکند بکار میبرد.
- مرحله مشارکت : کودک در این مرحله شروع به ارتباط آغازین و ابتدایی با دیگران میکند.
آنها پس از این مرحله میتوانند ارتباط چشمی، حرکات بدنی و بیان احساسات نشان دهند. هر کودک زمان متفاوتی را برای بدست آوردن این مراحل دارد.
موسیقی بخشی از زندگی انسان بوده است حتی زمانیکه نوزاد در رحم می-باشد شناختن صدای مادر را یاد میگیرد. اولین ارتباط غیرکلامی مادر با نوزاد در رحم از طریق لمس و صدا بطور موثر صورت میگیرد. نوزادان همچنین خیلی حساس و واکنشی نسبت به ریتم، حرکت، صوت، دایره زنگی، تمپو و به صداهای شنیداری هستند. کودکان با اختلال اتیسم میتوانند پاسخ بیشتری به موسیقی نسبت به جنبه های دیگر نشان دهند.
موسیقی درمانی به عنوان یک درمان موثر برای این کودکان است. عوامل و ساختار موسیقی میتواند یک فضای خوب برای ابراز احساسات و برقراری ارتباط با افکار این کودکان خلق کند. این امر باعث پیشرفت مهارتهای شناختی و توجهی، رفتاری، اجتماعی، حرکتی و آگاهی بدنی، تنظیم هیجان، کاهش اضطراب و پرخاشگری و رفتار کلیشهای گردد. بر پایه مطالعات صورت گرفته آنها قادر هستند که ملودیها را خیلی خوب به خاطر آورده و شناسایی کنند. کودک از طریق برخی ساختار موسیقی مانند ملودی، هارمونی، ریتم، جمله و حرکت میتواند نیازهای خود را بازگو کند.
۹ ویژگی از موسیقی به عنوان ابزار درمانی وجود دارد که مشخصه اصلی آن حفظ توجه، جهت یابی موفق، فضای اجتماعی خوب، سرگرمی، ساختارهای تکراری، شانس کنترل محیط و خلق و توسعه وظایف، تطبیق و واکنش به دیگران است.
با توجه به اینکه موسیقی درمانی نیاز به ارتباط کلامی ندارد و یک ابزار خوب برای ایجاد ارتباط غیرکلامی است می تواند به عنوان درمان مناسبی برای کودکان با اختلال اتیسم که مشکلات ارتباط غیر کلامی را تجربه میکنند، باشد.
Reference :
Novenia.V.M,The use of music therapy to improve non-verbal communication skiles for children with Autism, World Academy of Science, Engineering and Technology International Journal of Humanitiies and Social Sciences,vol:13,2019