جلسه چهارم پرسش و پاسخ خانواده ها با دکتر پیشیاره در موضوعات زیر انجام پذیرفت:
- بروز رفتارهای پرخطر و تهدیدآمیز همراه با الگوهای دوست تخیلی
- تاثیر الگوهای رفتاری و آموزشی پرخاشگری در منزل بر بروز لجبازی و فحاشی در کودکان
- آزمایشهای دوران بارداری جهت پیشگیری از بروز مشکل در کودک بعدی
- رابطه ی عدم تمرکز با اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی و راه درمان آن
- اصلاح رفتار کودکان با استفاده از زور و خشونت و عواقب وخیم آن در بزرگسالی
متن کامل پرسش و پاسخ های جلسه چهارم به شرح زیر میباشد. در ضمن کلیه جلسات به صورت ساختار یافته در بخش پرسش و پاسخهای رایج در دسترس می باشند:
پرسش اول: بروز رفتارهای پرخطر و تهدیدآمیز همراه با الگوهای دوست تخیلی
سلام و خسته نباشید خدمت جناب دکتر من پسری دارم ۴نیم ساله که جنب و جوش بسیار بالایی داره بیشتر اوقات تو ذهن خودش یه شخصی هست که باش صحبت میکنه و بعضی وقتا جوری وانمود میکنه که اون شخص همراهش راه میره یا بازی میکنه یا به ما میگه ایناهاش اینجا نشسته مامان دوستم میگه برو کار بد کن، مثلا کبریت میبره بیرون روشن میکنه میگه دوستم گفت، یا میگه دوستم زنگ زد گفت الان میام خونتون یا چاقو بر می داره میگه باید بکشمتون بیشتر اوقات هم حالت تهاجمی داره و دوست داره کشتی بگیره و دعوا کنه، اینجا به دکتر مراجعه کردم گفت مشکلی نیست و پیش فعال هم نیست خواستم نظر شما دکتر عزیز رو بدونم، فرزند سوم هستن و با فرزند دومم ۹ سال اختلاف سن دارن.
پاسخ دکتر پیشیاره: با درود و سلام. البته بنظر من اگر اقدام عملی و یا تهدید واقعی هم انجام میدهد حتما باید به روانپزشک متخصص کودکان مراجعه بفرمایید و موضوع را ساده و کم اهمیت تلقی نکنید. در سنین بین چهار تا شش سالگی میزان و استعداد تقلید پذیری بسیار بالاست و معمولا با شخصیتهای کارتونی و تخیلی هم ذات پنداری می کنند ولی مواردیکه شما در خصوص کبریت و چاقو و امر به کشتن و … فرمودید بسیار نیازمند پیگیری است. هرچند باید میزان جلب توجه و تلاش ایشان برای بدست آوردن توجه ویژه و خاص به ویژه توجه پدر و همچنین کمبود و نقص الگوهای بازی را نیز باید مورد توجه قرار داد.
پرسش دوم: تاثیر الگوهای رفتاری و آموزشی پرخاشگری در منزل بر بروز لجبازی و فحاشی در کودکان
با سلام و خسته نباشید من پسر ۶ سال وسه ماهه ای دارم که امسال کلاس اولی هست پسرم بیش فعال هست و فوق العاده پر انرژی حدود یک سال و نیم داروهای شیمیایی از قبیل ریتالین و ریسپریدون بهش دادم که شرایط روحی وروانی پسرم خیلی بدتر شده بود والان دوماه هست که از طب سنتی برای درمان استفاده میکنم از لحاظ تحصیلی تقریبا خوبه ولی از شیطنتش کم نشده و اصلا از من حرف شنوی نداره و با کوچکترین مخالفت من با خواسته اش شروع به فحاشی و کتک زدن میکنه که سعی میکنم با آرامش با او رفتار کنم.
تا اون هم آروم بشه ولی از درون داغون هستم خیلی خسته شدم.از طرفی این رفتارهای زشتش رو از پدرش یاد میگیره (حرف زشت زدن و کتک زدن)واقعا دیگه کم آوردم نمیدونم چکار کنم؟ضمنا این رفتار و بیشتر در برابر من و پدر ومادرم داره.ودر برابر پدرش آرومترتا حدی که پدرش فکر میکنه من با پسرم نمیسازم.این وضعیت تا کی ادامه داره؟یعنی تا چند سالگی؟؟؟من چکار میتونم انجام بدم؟ممنون میشم بهم کمک کنید؟
پاسخ دکتر پیشیاره: با درود و سلام. با توجه به الگوی رفتاری ایشان در برابر پدر و پرخاشگری بیشتر در برابر برخی افراد خاص نظیر سرکارعالی و وابستگان شما، بنظر میرسد که این مشکل فقط مرتبط با اختلال بیش فعالی و یا اختلال سلوک در کودک شما نیست و باید علاوه بر دریافت داروهای روانپزشکی، در یک بستره ی روانشناسی رفتاری همراه با مشاوره ی کامل و مجزا با هر یک از والدین مورد بررسی قرار بگیرد.
پرسش سوم: آزمایشهای دوران بارداری جهت پیشگیری از بروز مشکل در کودک بعدی
با سلام و خسته نباشید. باسلام ،،وقتی که دخترم ب دنیا اومد ،دکترا گفتند مشکوک با منگول بودنه ،ازمایش کشت کروموزوم شد سالم بود طی یک سالی که زنده بود نمی تو نست بشینه یا اینکه حرکت کنه ،فقط سینه خیز حرکت می کرد منو پدرشم نمی شناخت ،من هیچ وقت نفهمیدم مشکل بچه م چی بوده الان که قصد بارداری دارم نمی دونم چه ازمایشی بدم ، هر ازمایشی که از دخترم انجام میشد سالم بود ولی ظاهر و حرکاتش مثل یه بچه سالم نبود.
پاسخ دکتر پیشیاره: با درود و سلام. این موارد مربوط به دکتر متخصص زنان و زایمان و مراقبتهای ویژه ایشان و انجام آزمونهای غربالگری و آمینیوسنتز و … می باشد.
پرسش چهارم: رابطه ی عدم تمرکز با اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی و راه درمان آن
آیا عدم تمرکز هم جزو بیش فعالی محسوب میشه؟راه درمان چیه.
پاسخ دکتر پیشیاره: با درود و سلام. بله. نام کامل این اختلال ” اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی” یا همان ADHD می باشد که دارای ناهمگون ترین و گسترده ترین تنوع افراد مبتلا و در چهار طیف می باشد که در طیف اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی در الگوی غلبه ی اختلال توجه ، بیشترین موضوع و محور اختلال به نقص در ساختار توجه طولانی مدت می باشد که در روانپزشکی و نوروساینس از آن به عنوان نقص در توجه پایدار یا Sustained attention یاد می شود که در اصطلاح عامه به عنوان تمرکز گفته میشود. استفاده از دارو درمانی، تغییر شیوه های تغذیه ای، تغییر الگوی زندگی و ارتقا کیفیت زندگی و همچنین استفاده از تمرینات تقویت توجه در مدالیته های ویژه ی رشته کاردرمانی در سنین پایین و دوران پیش دبستانی نظیر تمرینات خاص اتاق پردازش دیداری با تکیه بر مهارتهای بینایی-حرکتی و بینایی فضایی که از آن با عناوینی نظیر اتاق تاریک یا در سطح پیشرفته و تکامل یافته ی آن “اتاق تقویت پردازش دیداری VPR ” میتواند بسیار کمک کننده باشد.
پرسش پنجم: اصلاح رفتار کودکان با استفاده از زور و خشونت و عواقب وخیم آن در بزرگسالی
سلام و عرض خسته نباشید. پسری دارم هشت سالشه ،بسیار شیطون و بیقراره ،مدام در حال ورجه وورجه است،حتی سر سفره غذا خودشو تکون تکون میده ،،همه جوابهارو اگه تمرکز کنه صحیح میگه ولی اصلا تمرکز نداره واغلب اوقات غلط مینویسه وبعد اینکه مجبورش میکنم تمرکز کنه میبینم همون جوابای غلط رو تصحیح میکنه وقتی علتش رو میپرسم فقط بهم نگاه میکنه ،تا داد نزنم سرش ،وسیله هاشو جمع نمیکنه گاهی کلافه میشم و کتکش میزنم بعد پشیمون میشم، خیلی عصبیه. داد میزنه سر خواهرش ولی بسیار مهربون و دلسوزه ،لقمه هاشو بخواهر یا دوستاش میده .مثلا موقع نوشتن شاید ده بار جاشو تغییر میده، یجور ناارامه. علاقه فراوانی به فندک و کبریت داره ،دوست داره اتیش درست کنه ،وقتی یه فندک میبینه ذوق میکنه، تو کوچه بچها رو اذیت میکنه ،تحمل زورگویی رو نداره ،برا همین با بچها دعواش میشه ،براهمین همیشه مراقبشم. واقعا مستاصل شدم از دستش.
پاسخ دکتر پیشیاره: با درود و سلام. اول اینکه، همیشه یادمان باشد که انجام پرخاشگری و کتک زدن کودکان رفتاری بسیار ناخوشایند است و موجب می گردد تا کودکان نیز همانند آینه در سنین بزرگسالی همان رفتارها را با شدت کم و زیاد به خود ما و یا سایر افراد جامعه بروز دهند. هر جایی خشونت وجود دارد، نقص و ایرادی هست که باید آن نقص و مشکل را اصلاح نمود و نه اینکه با خشونت فقط مشکل را پنهان کنیم.
دوم اینکه هرگاه در خصوص این مشکلات رفتاری به ویژه در پسران صحبت می کنیم باید به نقش ارزشمند و تاثیر گذار نوع رابطه با پدر اشاره کنیم همیشه پدر سمبل نظم و قانون و اقتدار هست البته نه خشونت.
سوم اینکه بنظر میرسد پسر شما نیازمند یک برنامه ریزی و استفاده ی صحیح از الگوهای زمانی می باشد و باید از یک مشاور برنامه ریزی آموزشی و تحصیلی استفاده کنید.