جلسه دوم پرسش و پاسخ خانواده ها با دکتر پیشیاره در موضوعات زیر انجام پذیرفت:

  • استفاده از هنر نقاشی برای افزایش توجه و تمرکز کودک شبه اوتیسم
  • کودک بیش فعال و اختلالات رفتاری و عدم انگیزه به یادگیری و تحصیل
  • قطع خودسرانه ی دارو در کودک بیش فعال و عواقب اختلال بیش فعالی در بزرگسالی در صورت عدم درمان کامل
  • استفاده از بازی درمانی در قالب بکارگیری ساختارهای کاربردی گفتاری
  • رابطه مشکل اختلال عدم سوبرتری و غلبه طرفی با رفتارهای تخریبی اشیا و بروز خلاقیت در کودکان
  • عدم گردن نگرفتن کودک در شش ماهگی
  • نارس بودن کودک و تشنج همراه با احتمال بروز اختلالات ذهنی و یادگیری

متن کامل پرسش و پاسخ های جلسه دوم به شرح زیر می‌باشد. در ضمن کلیه جلسات به صورت ساختار یافته در بخش پرسش و پاسخ‌های رایج در دسترس می باشند:


پرسش اول : استفاده از هنر نقاشی برای افزایش توجه و تمرکز کودک شبه اوتیسم

سلام. روزگارتون خوش. من تدریس نقاشی میکنم و ب من اموزش ی پسر بچه ۶ ساله شبه اوتیسم(اصطلاح مامانش)رو دادن و مامانش میگه میخاد با نقاشی تمرکزش بالا بره. درباره این اختلال و کلا نظرتون راجع ب موفقیت یا عدم ان راهنمایی بفرمایید.سپاس

پاسخ دکتر پیشیاره : با درود و سلام به خدمت شما. استفاده از هنر و کارهای خلاقانه یکی از شیوه های بسیار مهم در زمینه ی مداخلات در اختلالات کودکان می باشد، اما به شرط آنکه بتوانیم آگاهی خود را از آن اختلال به عنوان یک پدیده مهم و ارزشمند بالا ببریم و بطور هدفمند مراحل مختلف و نشانه ها را پیگیری کنیم و به سرمنزل مقصود برسیم.
در این رابطه فیلم کوتاهی همراه با توضیحات بنده موجود است که در شبکه های مجازی با عنوان ” ده رفتار کمک تشخیصی زودرس اختلال کودک اوتیسم همراه با توضیحات دکتر پیشیاره” موجود است و من برایتان در کانال ارسال می کنم تا شاید مفید باشم.
منظور احتمالی خانواد ه از اختلال شبه اوتیسم، میتواند مواردی نظیر اختلال یکپارچگی حسی (SID)، اختلال تعدیل حسی (SMD )، اختلال پردازش حسی (SPD) و یا آسپرگر باشد که در شیوه طبقه بندی نوین در کتاب DSM-V در سطح یک و خفیف اختلال اوتیسم قرار می گیرند. مهمترین موضوعی که در این کودکان باید مد نظر سرکارعالی/ جنابعالی قرار بگیرد عبارت از بالا بردن هماهنگی چشم و دست Eye hand coordination و افزایش تماس چشمت و طول مدت زمان نگاه بر یک عملکرد ثابت در محورهای مختلف ترسیم عمودی، افقی و خطوط مایل و مورب است.
لازم بذکر اینکه قرار دادن تصاویر چهره های با چشمان درشت و زیبا نظیر بسیاری از هنر پیشگان( جهت افزایش تمرین نگاه چهره به چهره و چشم در چشم برای کودک) در محل کار و یا پس زمینه ی انجام فعالیت نقاشی و یا انجام تمرین رنگ نمودن داخل صورت و چشم آنها مثلا داخل چشم تام و جری در بسیاری از کارتونها رنگی است (فکر کنم آبی است) و نصب تابلو به صورت زاویه دار ( نه افقی تخت و نه عمودی کامل؛ بلکه شیب دار) میتواند بسیار کمک کننده باشد.
همچنین استفاده از نورهای کانونی نظیر چراغ مطالعه با نورهای رنگی در کارهای مختلف و جذاب برای کودک نیز میتواند موجب افزایش تاثیر هنرمندی شما گردد. همچنین در نظر داشته باشید تباین Contrast رنگها در حین آموزش و استفاده از سر انگشت کودکان در رنگ آمیزی Finger Painting میتواند در افزایش طول مدت همکاری کودک بسیار مفید باشد.


پرسش دوم : کودک بیش فعال و اختلالات رفتاری و عدم انگیزه به یادگیری و تحصیل

پسرم بیش فعاله با ریتالین ورسپریدون هم درمان نشده امروز بردم پیش دکترش داروهاشو عوض کرده یه شربت با کپسول داده نمیدونم چیکار باید کنم دارن از مدرسه بیرونش میکنن همه رو اذیت میکنه هیچی نمینویسه حواسش به همه چی هست الا درس خوندن تو رو خدا سوال منو بذارین تو گروه که من با اذیت وآزاراش چه کنم با درس نخوندناش خیلی ام حرف میزنه خیلی بحث میکنه ممنون میشم کمکم کنید.

پاسخ دکتر پیشیاره : با درود و سلام به خدمت شما. همواره بخاطر داشته باشید که اختلال بیش فعالی همراه با نقص توجه (ADHD) به گونه ای است که در بسیاری از موارد آن نمیتوان فقط و فقط به استفاده از دارو اکتفا نمود هر چند بخش اول و الزامی درمان این اختلال است ولی به تنهایی کافی نیست و در بسیاری از موارد باید جهت تغییر سبک رفتار پدر و مادر و نوع نظم وسیستم پرورشی و تربیتب منزب نیز از طریق روانشناس با تجربه در حیطه کودکان نیز استفاده نمود و همچنین از رویکردهای یکپارچگی حسی جهت افزایش توان توجه و تمرکز کودک و همچنین تعدیل الگوهای تعادلی و کارکردهای ادراکی- حرکتی در رشته کاردرمانی نیز بهره جست.


پرسش سوم: قطع خودسرانه ی دارو در کودک بیش فعال و عواقب اختلال بیش فعالی در بزرگسالی در صورت عدم درمان کامل

سلام خسته نباشین. ببخشین ی پسر١١ساله دارم ک از ۴سالگی فهمیدم بیش فعاله مشاوره بردیم جواب نداد و بردیمش روانپزشک دارو میخورد وقتی کلاس اول بود خودسرانه داروشو قطع کردم چون بشدت اذیت میشد دستاش بیحس میشد همیشه بیحال بود وعوارض دیگه اینم بگم ک جو زندگی ما خیلی منشنج بود همش جنگ دعوا خیانت فحاشی کتک پسرم اینارومیبینه ى میفهمه الان کلاس پنجمه یکم البته خیلی کم بهتر شد ولی اصلا تمرکز نداره و نمیتونه درساشو بخونه شفاهی نمیتونه جواب بده کتبی بهتر میتونه جواب بده.
شما چ راه حلی یا راه کاری روپیشنهاد میکنین؟ممنون از شما و ادمین های عزیز ومهربون گروه

پاسخ دکتر پیشیاره : با درود و سلام به خدمت شما. قطع خودسرانه ی دارو بخصوص در حیطه روانپزشکی کودک میتواند بسیار مشکل آفرین و زیانبار باشد، لطفا با روانپزشک کودک و همچنین روانشناس کودک بطور قطع در تماس باشید و مراقب باشید که عواقب بسیار زیانبار و شدید اختلال بیش قعالی در سنین نوجوانی و جوانی در صورت عدم درمان میتواند مشکلاتی نظیر اعتیاد، بزهکاری و سرقت بخاطر ایجاد هیجان و سرعت رانندگی منجر به جرح و فوت را در پی داشته باشد. لطفا به پاسخ دوم بنده نیز عنایت و توجه بفرمایید.


پرسش چهارم: استفاده از بازی درمانی در قالب بکارگیری ساختارهای کاربردی گفتاری

با سلام خدمت دکتر پیشیاره. پسرم ۵ سالشه ومن از سه سالگی که دیدم نمیتونه صحبت کنه بردمش گفتار درمانی وتقریبا ا سال تحت درمان بود و دکترشون گفتن فقط باید کودکستان بره و با بچه ها باشه من دو تا دکتر دیگه هم بردم اونا تشخیصشون اوتیسم خفیف بود ، الان پیش ا میره ولی اصلا مفهوم کلمات ومعنیشونو نمیفهمه و فقط سوالی که ازش بکنی رو تکرار میکنه لطفا بهم بگین چیکار کنم و کجا ببرم خیلی نگران پسرم هستم ممنون میشم.

پاسخ دکتر پیشیاره : با درود و سلام به خدمت شما. پسر عزیز شما قطعا به استفاده از خدمات گفتار درمانی با تجربه در عرصه کودکان نیاز دارد و همچنین استفاده از خدمات بازی درمانی در قالب بازی های گفتاری تا بتواند کاربرد الگوها و ساختارهای گفتاری را در حین بازی کسب نماید. همچنین باید ایشان در محیطهای اجتماعی قرار بگیرد بطور مثال استفاده از وسایل نقلیه عمومی در ساعت کم شدن بار ترافیکی، حضور در سالن تئاتر و رفتن به پاساژ و بازرهای سنتی.


پرسش پنجم: رابطه مشکل اختلال عدم سوبرتری و غلبه طرفی با رفتارهای تخریبی اشیا و بروز خلاقیت در کودکان

سلام پسر ۵ ساله ام فقط یک رفتار بد داره که علاقه زیادی به تجزیه کردن و وریخت وپاش وسایل خونه رو داره .چیز سالم تو خونه نزاشته بمونه .مثلا با کاتر چرم صندلی رو پاره میکنه هر چی میگم ادب نمیشه. دوست داره همه چیز رو از سر جاش در بیاره بریزه بیرون.چیکار کنم ؟ آیا بیش فعال یانه چه رفتاری کنم. راهکار چی هست؟

پاسخ دکتر پیشیاره : با درود و سلام به خدمت شما. این رفتار میتواند ناشی از اختلال در پردازش حس عمقی و نقص در کارکرد تعادلی با بروز در عملکرد سوبرتری و برتری جانبی باشد که در این صورت استفاده از خدمات کاردرمانی در افزایش مهارتهای ادراکی- حرکتی راهکار خواهد بود و یا اینکه ناشی از مشکلات رفتاری و اختلال توجه طلبی باشد که استفاده از روانشناس کودک چاره ی کار است در غیر اینصورت میتواند ناشی از تنهایی و بروز حالت ناراحتی ایشان از قرار گرفتن در محیطهای بسته باشد که باید به کلاسهای خلاقیت و باشگاههای ورزشی مناسب برده شود.


پرسش ششم: عدم گردن نگرفتن کودک در شش ماهگی

من پسری ۶ ماهه دارم که هنوز خوب خوب گردن نگرفته و کمی شل هست تولدش ۱۲ خرداد بوده یک ماه بخاطر دفع پروتین و فشار بالای خودم مجبور به زایمان زودرس شدم و بچه دقیقا یک ماه زود بدنیا اومده.وقتی پسرم رو شکمه گردنشو کامل کامل سفت نگه میداره و سرشو مدتها بالا نگه میداره اما وقتی تو بغلمه کامل سفت نیست آیا این مشکلی داره یا باید صبر کنم؟در ضمن خیلی تلاش میکنه تا بچرخه و دو باری به صورت ناقص به پشت برگشته.ممنون میشم راهنماییم بفرمایین .

پاسخ دکتر پیشیاره : با درود و سلام به خدمت شما. با توجه به اینکه هنوز فقط دو ماه از سن گردن گرفتن ایشان گذشته است و هنوز به مرز خطر نرسیده است و مشکلات زایمانی و … را نیز داشته است، میتوان یکماه دیگر نیز شکیبایی نمود ولی برای احتیاط و پیشگیری از تشدید علائم بهتر است که از یک پزشک متخصص کودکان و یا یک متخصص مغز و اعصاب کودکان نیز کمک گرفت همچنین میتوان از خدمات تمرینات کاردرمانی به صورت مشاوره ای یعنی یکبار در ماه تا پایان نه ماهگی استفاده نمود.


پرسش هشتم: نارس بودن کودک و تشنج همراه با احتمال بروز اختلالات ذهنی و یادگیری

سلام پسرم۳۱هفته باوزن۱۷۰۰به دنیااومده الان۱۷ماهشه.کامل نمیتونه بشینه میفته.سینه خیزوچهاردستوپانمیره.ام ار ای وازمایش دادیم خداروشکرسالمه.به نظرتون ایامشکل ذهنی دارن خیلی میترسم.شربت ال کارنتین۴سی سی.جینکوویتون۳سی سی.پیراستام۱سی سی.قرص نیترازپام یک.چهارم میدم.که خیلی بدنش روشل میکنه این قرص ایابهش ندم. لطفا کمکم کنین. ایادردوران مدرسه به مشکلی برنمیخوره؟؟واینکه چه زمانی مثل بچه های عادی میشه؟خواهش میکنم کامل راهنماییم کنین

پاسخ دکتر پیشیاره : با درود و سلام به خدمت شما. هنوز برای بررسی و تشخیص این موارد خیلی خیلی زود است و طبق فرموده ی خودتان MRI کودک نیز سالم است بنابراین به خدا توکل کنید و به روزهای خوب و پر امید فکر کنید در ضمن سه ماه یکبار نیز توسط متخصص مغز و اعصاب کودکان تا پایان دو سالگی بطور مرتب ویزیت شوید.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.