ورزش مناسب برای کودکان
همه پدران و مادران به این امر واقفند که انجام حرکات ورزشی نه تنها برای سلامت کودک مفید است بلکه باعث رشد مهارت های اجتماعی او گردیده و نیز اعتماد به نفس او را افزایش می دهد و از این رو مایل هستند تا فرزندشان به فعالیت های ورزشی بپردازد اما اغلب آنها نمی دانند که چه ورزشی برای کودکشان مناسبتر است و از چه زمانی باید او را تشویق به ورزش کردن نمود؟
علاقه کودک را مد نظر قرار دهید
مهمترین و بهترین معیار برای انتخاب یک رشته ورزشی مناسب در وهله اول اشتیاق و علاقه کودک می باشد. پس باید در ابتدا توجه کنید که او چه رشته ورزش را دوست دارد. توجه داشته باشید علاقه او در این میان نقش مهمی را بازی می کنید زیرا باعث تقویت انگیزه او گردیده و باعث می شود که موفق تر عمل کند.
اما اگر فرزندتان به ورزش خاصی علاقه داشت و شما برعکس به او رشته دیگری را تحمیل نمودید باید منتظر باشید که هر لحظه کودکتان آن را رها نماید و یا اصولاً منتظر هیچ گونه پیشرفتی از سوی او نباشید. پس حتی اگر احساس می کنید و می دانید که این علاقه، علاقه ای گذرا و موقتی است. باز به فرزندتان اجازه دهید که آن را تجربه نماید. گاهی اوقات زمان لازم است تا کودک ورزش مورد علاقه اش را کشف کند.
بر اساس مشکلات شخصیتی کودک ورزش مناسب را انتخاب کنید.
در بعضی از کودکان که دچار مشکلاتی در بعضی از زمینه ها هستند مانند کمبود اعتماد به نفس، شرم و خجالت و… انجام یک فعالیت ورزشی مناسب می تواند به رشد این وجود شخصیتی آنها کمک نماید.
بنابراین در اینجا لازم است که پدر و مادر ابتدا در پی کشف معضل و کمبودی که کودک از آن رنج می برد باشند و بعد با پیشنهاد ورزش مناسب به او کمک نمایند تا بر آن غلبه کند به عنوان مثال اگر کودک بسیار خجالتی و کمروست ورزش جمعی مانند فوتبال بسکتبال و والیبال به او کمک خواهد کرد تا بر این مشکل فائق شده و مهارت های اجتماعی او را بهبود خواهد بخشید.
یا برای کودکی که کمی تهاجمی و خشن است، انجام ورزش هایی مانند جودو و کاراته که باعث تخلیه شدن این انرژی و خشم می گیرد توصیه می شود. حتی والدین عزیز می توانند برای انتخاب رشته ورزشی مناسب با یک مشاور مشورت نمایند.
سن کودک را مد نظر قرار دهید
سومین معیار برای انتخاب یک رشته ورزشی مناسب سن کودک است. شما به عنوان پدر و مادر و بزرگتر باید آگاه باشید که فرزندتان هنوز توان جسمانی زیادی برای بعضی از ورزش های سنگین ندارد و یا هنوز قادر نیست ورزش هایی سنگین ندارد و یا هنوز قادر نیست ورزش هایی را که جمعی بوده و انجام آنها مستلزم داشتن روحیه همکاری و هم زمانی و تعادل و توازن بین اعضای گروه می باشد انجام دهد.
برای سنین پایین ورزش باید آموزشی باشد مانند شنا، ژیمناستیک و… که دراین سن کودک با مقدمات آن آشنا می گردد لازم به ذکر است که او می تواند از سن پنج سالگی انجام این فعالیت ها را آغاز نماید.
از سن پنج سال به بعد چه ورزش هایی را می تواند انجام دهد تقریباً در این سن کودکان می توانند همه رشته های ورزشی به جز ورزش هایی مانند تنیس و پینگ پنگ را که در آنها از راکت استفاده می شود و باید هر دو دست چپ و راست به کار گرفته شوند انجام دهند.
در سن هشت تا نه سالگی کودک علاوه بر ورزش هایی که قبلاً گفته شد می تواند در دوره آموزشی ورزش های تنیس و پینگ پنگ ثبت نام نماید.
از انجام چه ورزش هایی باید اجتناب نمود
بدن سازی، وزنه برداری، پرورش اندام و خلاصه تمام ورزش هایی که در آنها روی ماهیچه و عضلات کار می کنند برای کودکان زیانبار هستند باید توجه داشته که این ورزش ها به طور کلی برای همه مضر هستند مخصوصاً برای کودکان زیرا به نحو غیر قابل جبرانی به غضروف هایی که در انتهای هر ماهیچه هستند آسیب می رسانند.
این امر بستگی به علت عدم علاقه کودکان به ورزش را دارد. اگر فرزند شما ورزش ر ا فعالیتی سخت میداند در این صورت باید او را با ورزشهایی مانند دو چرخه سواری و شنا و پیاده روی به صورت خانوادگی تشویق کنید.از ورزش کردن یا رقابت با کودکانی که آنها را نمی شناسد دوری کنید.
از پیاده روی در راه مدرسه می توانید شروع کنید.
در انگلستان پیشنهاد می شود که کودکان برای ورزش کردن, مسیر مدرسه تا منزل را با دوچرخه طی می کنند و مدارس می بایست برای نظارت بر انجام پیاده روی های روزانه در بچه ها، همکاری کنند. این روش هم نوعی ورزش است و هم کودکان را به این امر ترغیب می کنند.
برای شروع ورزش روزانه کودکان حتما از قبل برنامه ریزی کنید.