لباس فضایی و اسپایدر کیج ؛ دو ابزار تجهیزاتی مکمل یکدیگر و از جدیدترین تجهیزات توانبخشی و کاردرمانی کودکان فلج مغزی، در داخل کشور طراحی و تولید شد.

 

مجموعه تجهیزات جامع تعلیق درمانی ( ” اسپایدر کیج ” و ” لباس فضایی ” )، بعنوان مجموعه ای مکمل از تجهیزات توانبخشی و کاردرمانی کودکان فلج مغزی و افراد دچار اختلالات عصبی-حرکتی، در داخل کشور طراحی و تولید شد و توسط اعضای هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی مورد حمایت های آموزشی و علمی در قالب برگزاری کارگاه های آموزشی به علاقمندان و افراد با تجربه در عرصه بالینی رشته کاردرمانی قرار گرفت.

دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی بعنوان اولین دانشگاه برگزارکننده کارگاه آموزشی این تجهیزات در داخل کشور، اولین دوره شش روزه آموزشی این تجهیزات را برای جمعی از کاردرمانگران سطح کشور برگزار کرد تا متخصصان ایرانی برای گذراندن این دوره آموزشی، نیازی به خروج از کشور و صرف هزینه های زیاد در این خصوص، نداشته باشند، همچنین خانواده های این کودکان با فلج مغزی در وضعیت نیازمند استفاده از خدمات جامع و فشرده Intensive  نیز نیازمند صرف هزینه های گزاف اقامت و درمان  و … در بازه های زمانی یک تا دو ماهه در کشورهای دیگر نباشند.

به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، دکتر” ابراهیم پیشیاره ” عضو هیات علمی گروه کاردرمانی دانشگاه علوم بهزیستی  که دبیر علمی  و از جمله مدرسان کارگاه آموزشی این تجهیزات بودند، در این خصوص به خبرنگاران گفت: تاکنون کاردرمانگران مراکز توانبخشی، برای کار با بیماران دچار ” اختلالات عصبی حرکتی ” که قادر به ایستادن یا نشستن بصورت عادی نیستند، باید این تجهیزات را با هزینه های هنگفتی از کشورهای دیگر می خریدند که معمولا خدمات پس از فروش هم نداشتند و برخورداری از خدمات پس از فروش نیازمند صرف زمان طولانی همراه با پرداختهای بالا بود و یا اینکه اگر قادر به تهیه این تجهیزات از خارج کشور نبودند، باید  بیمار را روی تخت یا زمین می خواباندند، تا بتوانند حرکات درمانی با بیمار را جهت اصلاح وضعیت راه رفتن و یا ایستاده انجام دهند که مطابق با دیدگاههای نوین علمی نظیر “یادگیری حرکتی” تاثیر چندانی نخواهد داشت.

وی افزود: درصورتی که براساس رویکرد جدید درمانی و یادگیری حرکتی،

اگر وضعیت بیمار درحالت صحیح و طبیعی، یعنی بصورت ” ایستاده ” قرار داشته باشد، مغز او نیز می تواند اجرای این رفتار را در وضعیت صحیح جسمانی به مرور یاد بگیرد، و با توجه به اینکه  قراردادن بیماری که کنترل اندام خود را ندارد، به حالت ایستاده، بسیار مشکل و یا در مواقعی، امکانپذیر نیست و یا فشار بسیار زیادی به درمانگر وارد می کند و برخی مواقع تامین امنیت سلامت بیمار دغدغه و نگرانی اصلی کاردرمانگران و خانواده های کودکان با فلج مغزی می باشد،  لذا این تجهیزات به کاردرمانگران کمک می کند تا برای اجرای تمرینات کاردرمانی، بیمار را دروضعیت طبیعی، یعنی ایستادن صحیح و حفظ همراستایی سر، ستون فقرات و لگن، قرار بدهند تا بتوانند بیشترین تاثیر را در بهبود عملکرد مغزی بیمار داشته باشند و بکارگیری همین تجهیزات بظاهر ساده، انجام تمرینات درمانی را برای بیمار و کاردرمانگر، آسان کرده و طول مدت درمان را کاهش می دهد.

وی با اشاره به اینکه این تجهیزات شامل دو بخش می شود، افزود: کاردرمانگران در مراکز توانبخشی می توانند با توجه به سن، میزان و نوع اختلالات بیمار، فقط یکی از بخش های اسپایدر کیج (قفس عنکبوتی) و لباس فضایی را مورد استفاده قرار بدهند و یا از کارآیی و هم افزایی تاثیرات این تمرینات و  این تجهیزات برای کار توانبخشی با بیمار خود بهره بگیرند.

دکتر پیشیاره ادامه داد: کودکان فلج مغزی (CP) با سفتی عضلات (اسپاستیک) و یا شلی عضلات (هایپوتونی) که از کاهش کارآیی رنج می برند ، روبه رو هستند، و می توان با توجه به سن کودک، میزان و نوع مشکلات او، از ابزاری که در این مجموعه وجود دارد،

استفاده کرد تا وضعیت نامناسب در اندام بیمار را به حالت طبیعی قرار داد و با تمرین های تخصصی، به تدریج بر عملکرد مغزی و خودبخودی فرد تاثیر گذاشت و مرحله به مرحله با بهبودی هر قسمت از اندام بیمار، وابستگی او را نسبت به ابزار مربوطه، کاهش داد.

وی اظهارداشت: نام لباس مخصوص در این تجهیزات که درپنج اندازه مختلف تهیه شده است، از لباس فضانوردان گرفته شده است چرا که یکی از کاربردهای لباس فضانوردان، جلوگیری از تحلیل عضلات در بی وزنی است و بکارگیری لباس فضایی در این مجموعه تجهیزات تولیدشده نیز از تحلیل عضلات (آتروفی) در کودکان فلج مغزی و افراد دچار اختلالات عصبی- حرکتی جلوگیری می کند.

وی بر توانبخشی بهنگام کودکان دچار اختلالات عصبی حرکتی تاکید کرد و گفت: بهترین زمان توانبخشی کودکان دچار فلج مغزی که از بدو تولد قابل تشخیص است، شش ماهگی تا سه سالگی است و در این بازه زمانی نتایج بالینی کسب شده در بسیاری از موارد تا ۹۰ درصد بهتر از دوره ی زمانی پس از سه سالگی خواهد بود.

این عضو هیات علمی گروه کاردرمانی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی افزود: عمده ترین کاربرد این وسیله، برای درمان اختلالات فلج مغزی کودکان است اما برای افراد بزرگسال دچار سکته مغزی، ضایعات نخاعی، ام اس، پارکینسون، مشکلات ارتوپدی خاص و بیماری های عضلانی می تواند کاربرد داشته باشد. لباس مخصوص این تجهیزات تا اندازه افراد بزرگسال نیز طراحی و تولید شده است.

دکتر پیشیاره همچنین تصریح کرد: با تولید این تجهیزات در داخل کشور، ایران دومین کشور تولیدکننده این تجهیزات در منطقه مدیترانه شرقی ( بعد از کشور روسیه ) است و از واردات این تجهیزات، و خروج ارز از کشور جلوگیری شده است، ضمن آنکه مراکز توانبخشی، دیگر نیاز ندارند که برای خرید این تجهیزات از کشورهای دیگر، متحمل هزینه های سنگین شده و برای گذراندن دوره آموزشی مربوطه و یا دریافت خدماتی مانند تعمیر و یا تعویض ابزار مربوطه، زمان و هزینه زیادی را صرف کنند.

وی افزود: یک حسن دیگر این تجهیزات که به لحاظ علمی و تخصصی قابل تامل است،

اصلاح ایراداتی است که به طراحی لباس های فضایی وارداتی بویژه محصولات روسی وارد بود، و خوشبختانه با توجه به اینکه تولیدکننده ایرانی این تجهیزات ، از متخصصان رشته کاردرمانی و دانشجوی دکترای رشته نوروساینس است، به ایرادات تخصصی ابزار وارداتی که کاردرمانگران در حین کار با بیمار به آنها برخورد می کنند، آگاهی داشته و در طراحی و تولید این تجهیزات در داخل کشور، نسبت به اصلاح ایرادات و نواقص مربوطه اقدام کرده است.

دکتر پیشیاره همچنین به برگزاری کارگاه آموزشی چگونگی استفاده از تجهیزات مربوطه، در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اشاره کرد و گفت:

تاکنون ضمن برگزاری اولین دوره آموزشی این تجهیزات برای کاردرمانگران مراکز توانبخشی سطح کشور و برنامه ریزی دوره های بعدی جهت متقاضیان داخل کشور، درخواست هایی نیز از سوی کاردرمانگران کشورهای تاجیکستان، بحرین و ترکیه داشتیم تا این دوره آموزشی  را در این کشورها نیز برگزار کنیم.

لازم بذکر اینکه در طی هفته ی گذشته شاهد برگزاری اولین کارگاه آموزشی “اسپایدر کیج” و “لباس فضایی” به مدت شش روز در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی بودیم که در این کارگاه استادان با سابقه و متخصص از دانشگاههای علوم بهزیستی و توانبخشی (دکتر ابراهیم پیشیاره)، دانشگاه علوم پزشکی ایران(دکتر مالک امینی)؛ دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز(دکتر محمد خیاط زاده ماهانی) به همراه جناب آقای دکتر نادر علیرضالو حضور داشتند.

جناب آقای دکتر محمد خیاط زاده ماهانی و جناب آقای دکتر نادر علیرضالو‏ از جمله افرادی هستند که  دوره ی تخصصی آموزشی این تجهیزات را در کشور روسیه گذرانده اند.

در این کارگاه؛ تجربه بالینی و تخصص شرکت کنندگان که به عنوان یک اصل مهم در نظر گرفته شده بود باعث شد تا استادان امر قادر به ارائه مطالب در قالبهای نظری و بالینی در طی یک هفته باشند و کارگاه بسیار پر شور و نشاط و با رونق بحث علمی برگزار گردد. مشارکت کنندگان در این کارگاه از شهرهای مختلف کشور ایران (ساری، اصفهان، شیراز، زنجان، بیرجند، تربت حیدریه، تهران، کرمان، اهواز، اراک  ) به همراه شرکت کنندگانی از آسیای میانه بودند.

وی همچنین بعنوان معاون پژوهشی گروه کاردرمانی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی افزود: با تولید داخلی این تجهیزات، دسترسی بیشتر کاردرمانگران کشور به این تجهیزات و استفاده از آن برای توانبخشی بیماران خود، مطمئنا در آینده ای نزدیک شاهد رشد بستر تحقیقاتی و پژوهشی منجر به انتشار مقالات علمی و پروژه های تحقیقاتی در این زمینه در کشور خواهیم بود.

——————————————–

” نادر علیرضالو” مسئول تیم تولیدکننده مجموعه تجهیزات توانبخشی و کاردرمانی ” اسپایدر کیج و لباس فضایی”، که از فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته کاردرمانی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی  می باشند،  در معرفی این تجهیزات گفت: لباس فضایی شامل ” کلاه، جلیقه، شلوارک، زانوبند و کفش پوش ” است که در پنج اندازه (برای سنین مختلف) طراحی و تولید شده است.

وی افزود: این مجموعه قبلا توسط تولیدکنندگان کشورهای روسیه، آمریکا، لهستان و برزیل تولید شده بود و ایران پنجمین کشور تولید کننده این مجموعه جامع تمرین درمانی است.

علیرضالو با اشاره به اینکه این وسایل کمک توانبخشی و کاردرمانی پس از دو سال، با انجام تغییرات لازم و طراحی قطعات مورد نیاز، تولید شد، گفت: مهندسان بیومکانیک، متالوژی و قالب سازی در ساخت این وسیله، مشارکت داشتند.

وی، کاهش دوره توانبخشی، کاهش هزینه ها، تقویت عضلات و ایجاد عملکرد طبیعی در اندام ضعیف بیماران را از جمله ویژگی های این مجموعه کمک توانبخشی ذکر کرد و گفت:

مدت زمان فعالیت توانبخشی بیماران در حالت عادی و بدون این تجهیزات، طولانی و فرسایشی است اما با استفاده از این وسایل، طول دوره درمان به طور چشمگیری کاهش می یابد.

وی با اشاره به اینکه دستیابی به دانش فنی این تجهیزات، دو سال بطول انجامید و ثبت اختراع این تجهیزات در داخل کشور در جریان است، گفت:

این مجموعه را می‌توان در اختیار مراکز توانبخشی کودکان و یا خانواده های دارای کودک مبتلا به فلج مغزی، قرار داد، ضمن آنکه پروتکل‌های علمی توانبخشی کاردرمانی مربوط به این تجهیزات نیز در قالب یک دوره آموزشی شش روزه به درمانگران ارائه خواهد شد.

علیرضالو همچنین به هزینه تولید مجموعه تجهیزات اسپایدر کیج و لباس فضایی (مجموعه جامع تعلیق درمانی) برای درمان کودکان دچار فلج مغزی اشاره کرد و گفت:

هزینه این مجموعه تولید داخل کشور، حدود ۱۳ میلیون تومان است که بخش اسپایدرکیج (قفس عنکبوتی) به مبلغ حدود ۱۰ میلیون تومان و لباس فضایی هم به مبلغ سه میلیون تومان می باشد.

وی با اشاره به اینکه قیمت محصول ایرانی حدود یک دهم نمونه روسی این تجهیزات است، افزود:

قیمت نمونه روسی این تجهیزات حدود ۱۱۰ میلیون تومان است، که باید به این مبلغ، هزینه های مربوط به دوره آموزشی و دریافت خدمات تعمیر و یا تعویض ابزار از کشور روسیه را نیز اضافه کرد.

بگفته وی، طی چند ماه اخیر که از تولید این تجهیزات کمک توانبخشی و کاردرمانی می گذرد، درخواست خرید از کشورهای عراق و آذربایجان و بحرین هم دریافت شده است.

” نادر علیرضالو” به واسطه بومی سازی این تجهیزات و بکارگیری معلولان توانمند در چرخه تولید آن، بعنوان تولیدکننده برتر و کارآفرین در استان آذربایجان شرقی شناخته شده است.

 

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
فهرست