تأثیر هشت هفته تمرینات حس عمقی بر هماهنگی حرکتی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر هشت هفته تمرینات حس عمقی بر هماهنگی حرکتی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم مدارس شهر شیراز بود. یکی از مشکلات در کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم کارکردهای حسی-حرکتی است. مهمترین کانال حسی در رشد حسهای پایه، حس عمقی است. افراد از اطلاعات به دست آمده از حس عمقی استفاده میکنند تا هماهنگی بدن خود، تعادل و مهارتهای حرکتیشان را توسعه دهند. هدف از تمرینات حس عمقی افزایش فعالیت های سیستم عصبی است. تمرینات حس عمقی یک روش عملی مناسب چهت تکامل و پیشرفت عملکرد حسی و حرکتی است. سیگنالهای حس عمقی از گیرندههای مکانیکی مفاصل، عضلات، تاندونها و پوست جهت کنترل عصبی سالم ضروری است.

روش پژوهش: جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش کودکان مبتلا به اختلال های طیف اوتیسم بودند. شرکت‌کنندگان ۱۶ نفر از کودکان ۵ تا ۱۲ سال با میانگین سنی ۲۱/۲±۶۲/۸ بودند نمونه گیری این پژوهش به صورت نمونه گیری هدفمند بود و و از آزمون برونینکس اوزرتسکی برای هماهنگی چشم و دست و دودستی استفاده شد. تمرینات حس عمقی مورد استفاده در پژوهش شامل فشردن توپ سوئیسبال به دیوار، پرتاب انواع کیسه شنی با وزنهای متفاوت به داخل سبد، ضربه زدن با دست به توپهای مختلف، ایستادن روی یک پا و انجام فعالیتهایی مانند گرفتن توپ، بالا انداختن توپ و گرفتن آن، هل دادن توپ سوئیسبال روی زمین، فشردن توپ اسفنجی با انگشتان هر دودست، انداختن وزن بدن رو به جلو و زدن کف دست به دیوار و بالا آمدن و … بود. آزمودنی‌های گروه آزمایش به‌صورت انفرادی تمرینات حس عمقی را به‌مدت ۲۴ جلسه در حالیکه گروه کنترل نیز به صورت انفرادی با همان تعداد جلسات، تمرینات معمول کاردرمانی را انجام دادند.

نتایج: نتایج حاصل نشان داد که در همه خرده مقیاس‌های هماهنگی حرکتی: پگبورد، انداختن سکه در جعبه با دست برتر و دست غیر برتر، نخ کردن مهره‌ها، چیدن مکعب‌ها روی‌هم، پرتاب توپ به‌هدف و دریافت توپ تفاوت معناداری بین گروه‌ها وجود داشت. با توجه به بررسی و ارزیابی‌های انجام‌شده در این پژوهش و معنادار شدن هماهنگی حرکتی درنتیجه تغییرات به وجود آمده در سیستم پردازشی و سیستم‌های حسی-حرکتی این افراد، می‌توان این نتیجه‌گیری را کرد که تمرینات حس عمقی موجب بهبود هماهنگی حرکتی در کودکان اوتیسم شده است.(۱)

گردآورنده: بلال نیازی کارشناس ارشد کاردرمانی

  1. تأثیر هشت هفته تمرینات حس عمقی بر هماهنگی حرکتی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم. نشریه رشد و یادگیری حرکتی. ۲۰۱۹;۱۰(۴):۵۰۵-۱۷.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.