تغذیه بیماران ام اس
تغذیه در بیماران ام اس ( MS )
امروزه شواهد علمی بسیاری وجود دارد که اهمیت و نقش تغذیه را در حفظ سلامتی بیماران مبتلا به MS ثابت کرده است. MS که مخفف MULTIPLE SCLEROSIS است، نوعی بیماری مزمن و اغلب پیش رونده در دستگاه عصبی مرکزی است که با از بین رفتن غشای میلین در برخی از اعصاب مغز و نخاع بصورت تکه های کوچک مشخص می شود. غلاف میلین رشته های عصبی را می پوشاند و از آنها در برابر آسیب ها محافظت می کند. در شکل بالا غلاف میلین با رنگ قرمز مشخص شده است. از بین رفتن غلاف میلین باعث اختلال در انتقال پیام های عصبی است. علت این بیماری ناشناخته است . این بیماری در بالغین جوان بین ۲۰ تا ۴۰ سال شایع تر بوده و میزان ابتلا در زنان دو برابر مردان است.
اگرچه اکثر دستورات توصیه های عمومی است و تمام افراد باید از آن پیروی کنند ، ولی مواردی نیز وجود دارد که در بیماران MS بر آنها تاکید شده است. افراد با عادات غذایی نادرست، باید بعد از آگاهی از برنامه تغذیه ای صحیح به تدریج و در چند مرحله از برنامه غذایی مناسب استفاده کنند. لذت بردن از غذا یک اصل مهم در تغذیه است و محرومیت مطلق از مواد غذایی مورد علاقه وجود ندارد ، به همین علت اگر خوراکی هایی خارج از چهارچوب برنامه توصیه شده هستند، می توانند به مقدار کم و در دفعات کمتر مصرف شوند.
مصرف چربی ها
به خاطر تشکیل ترکیبات سمی و مضر برای بافت دستگاه عصبی مرکزی و اثر مصرف چربی های ضروری که نقش مهمی در ترمیم و نگهداری سلول های عصبی دارند، مصرف این گروه غذایی از اهمیت خاصی برخوردار است ، مخصوصاً با توجه به عملکرد چربی ها در بروز بیماری های قلبی- عروقی و افزایش وزن، مقدار چربی دریافتی و نوع آن باید مشخص شود.
به همبن دلیل چربی های گیاهی غیراشباع باید به جای چربی های حیوانی اشباع جایگزین شوند. انواع چربی های گیاهی مثل روغن آفتابگردان ، روغن کانولا ، روغن ذرت و … .
مواد غذایی مضر برای بیماران ام اس :
۱- غذاهای چرب خصوصا گوشت های چرب و تمام چربی های حیوانی
۲- فرآورده های لبنی پرچرب
۳- سس های مایونز و تمامی سس های دارای چربی زیاد
۴- غذاهای بسیار شیرین ، کیک ، بیسکوئیت ، شیرینی و آب نبات
۵- غذاهای حساسیت زا مثل تخم مرغ ، شیر ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، بادمجان ، مخمر ، نان گندم ، شکر، برخی از میوه ها ( بسته به واکنش بیمار ) ، مواد غذایی با رنگ های افزودنی مثل نوشابه ها یا با مواد نگهدارنده مثل کنسروها ، ادویه ، تمام میوه ها و سبزی هایی که خوب شسته نشده اند یا با افزودن مواد شیمیایی رشد کرده اند که مواد باقیمانده روی آنها می تواند سمی و حساسیت زا باشد.
بیمار باید با دقت در برنامه غذایی روزانه ، غذاهای حساسیت زا را شناخته و آنها را حذف کند.
۶- قهوه ، الکل ، کولا و چای
مواد غذایی مفید برای بیماران ام اس :
۱- چربی های اُمگا-۳ و اُمگا-۶ . منبع غذایی اصلی اسیدهای چرب اُمگا-۳ انواع ماهی بخصوص ماهی ساردین و سالمون است و سایر منابع غذایی آن روغن سویا و کانولا، جوانه گندم ، گردو، روغن تخم کتان، سبزیجات برگ سبز و روغن کبد ماهی می باشد.
اسیدهای چرب اُمگا-۶ نیز در روغن های غیر اشباع گیاهی مثل روغن ذرت ، روغن کانولا، روغن سویا ، روغن بادام زمینی و روغن آفتابگردان وجود دارد.
۲- میوه ها و سبزی های تازه و تمیز ( سبزی های دارای برگ سبز پررنگ )
۳- جوانه ها خصوصا جوانه یونجه که باید موقع شروع به جوانه زدن مصرف شود.
۴- پودر جلبک آب های تازه که به صورت بسته بندی شده در برخی فروشگاه ها موجود است.
۵- مایعات : آب تازه و تصفیه شده ۲ لیتر ( ۸ لیوان ) در روز، سایر چای های گیاهی به جای چای معمولی و آب میوه رقیق شده
مرجع : ( تغذیه بیماران ام اس ) مرکز جامع توانبخشی ایران