مصرف ریتالین بیش فعالی را بهبود میبخشد؟
هر کودکی بیش فعال نیست. از نشانههای اختلال بیش فعالی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمبود توجه و تمرکز
- بیتوجهی، ناآرامی، کاهش بازدهی در مدرسه و مشکلات اخلاقی و رفتاری
- خواب خوراک غیرعادی
- در منزل بسیار ناراحت
- در مدرسه غیرقابل تحمل
- در انجام دادن تکالیف تحصیلی نظم و ترتیب خاصی ندارند.
- به دشواری غذا میخورند.
- بهراحتی نمیتوان آنها را حمام کرد، لباس پوشاند و خواباند.
- حواس پرتی، منفی گری، لجبازی، عدم ثبات عاطفی و هیجان پذیری
- ناپایداری در آنها از ماههای اول زندگی به صورت حساسیت به نور، گریه زیاد و خواب کم، فرار از آغوش مادر، جیغ زدن و لگد زدن
اگر کودک این علائم را داشت باید برای درمان اقدام کرد. کودک بیش فعال طی دورههای درمانی بهبودی خود را به دست میآورد ولی دورههای درمانی یک یا دو جلسه نیست و نمیتواند بهتنهایی با مصرف ریتالین درمان شود. مصرف ریتالین فوایدی برای کودک دارد که باعث میشود تأثیر مغز و هیجان کمتر و توجه بیشتر شود ولی در کنار مصرف ریتالین روان درمانی، ورزش درمانی، بازی درمانی و نقاشی درمانی نیز صورت باید بگیرد.
فواید مصرف ریتالین برای کودکان
ریتالین داروی کاملاً مضری نیست. بر عکس اگر با تجویز پزشک و با دوز مناسبی باشد میتواند خیلی از مشکلات را حل کند. یکی از فواید مصرف ریتالین برای کودکان در کوتاه مدت آن است که بهطور موقت به دانش آموزان کمک میکند تا عملکرد بهتری در مدرسه داشته باشند. مصرف ریتالین به کودکان در کلاس درس، به حل و فصل کردن مسائل کمک کرده و همچنین باعث افزایش فعالیت بدنی در زمین بازی خواهد شد.
از فواید مصرف ریتالین برای کودکان بیش فعال آن است که راحتتر بتوانند درسهایشان را بخوانند و یاد بگیرند. بسیاری از این کودکان بدون مصرف ریتالین بیشترین مشکل را در ساعات مدرسه دارند و اغلب در روزهای تعطیل و در منزل مشکل چندانی ندارند. بهترین فایده ریتالین زمانی است که صبحها و قبل از رفتن به مدرسه داده شود. در این حالت تمرکز کودک برای یادگیری درس در مدرسه بهتر میشود.
اثر قرص ریتالین معمولاً در عرض ۲۰ الی ۳۰ دقیقه بعد از مصرف شروع میشود و بنابراین والدین بهراحتی مؤثر بودن آن را احساس میکنند. ریتالین قرص کوچکی است و خوردن و قورت دادن آن سخت نیست. ولی خب بعضی مادران این قرص را خورد کرده و درون ماست یا سایر غذاهای نرم کرده و به کودک میدهند. یکی از فواید مصرف ریتالین برای کودکان بیش فعال این است که ریتالین یک داروی محرک است و همانند آمفتامین و کوکائین، میزان دوپامین را در مغز بالا میبرد. دوپامین یکی از مواد پیام رسان بین سلولی در مغز است که نقش زیادی در تنظیم کردن رفتار بر عهده دارد.
عوارض مصرف ریتالین برای کودکان
طبق اطلاعات به دست آمده، متأسفانه برخی برای بیدار ماندن در شبهای امتحان از ریتالین استفاده میکنند، اما ریتالین داروی کودکان بیش فعال است و عوارض زیادی هم دارد. از داروی ریتالین برای تنظیم فعالیتهای مغزی بیشتر برای بچههای بیش فعال استفاده میشود و نباید مصارف دیگری داشته باشد، چون خطرناک است. داروی ریتالین ابتدا تحت کنترل بود و فقط توسط دانشگاه توزیع میشد؛ اما بهمرور به علت عدم دسترسی آسان مردم، در داروخانههای مشخص در نقاط مختلف شهر هم یافت شد و به همین دلیل خیلیها خودسرانه آن را استفاده میکنند.
از عوارض مصرف ریتالین برای کودکان این است که استفاده طولانی مدت نه باعث بهبود عملکرد تحصیلیاش نمیشود، بلکه مشکلات رفتاری کودکان را هم بیشتر میکند. با وجود اینکه مصرف این داروها، منجر به افزایش توانایی توجه و تمرکز در کودکان میشود، اما تواناییهای گستردهتر یادگیری را بهبود نمیبخشد. یکی دیگر از عوارض ریتالین برای کودکان کاهش وزن وبی اشتهایی در اثر مصرف طولانی مدت داروی ریتالین است. این داروها بهمرور زمان، اثرات منفی بر روی رفتار خواهد داشت. این اثرات در بزرگسالان هم ممکن است واکنشهای مشابهی داشته باشد.
از جمله شایعترین عوارض مصرف ریتالین برای کودکان عبارتاند از:
۱- تحریک پذیری
۲- افسردگی
۳- کاهش اشتها
۴- بیخوابی
۵- کاهش رشد
۶- اضطراب
۷- تحریک پذیری
۹- شکم درد و سردرد
موارد منع مصرف ریتالین
- اضطراب شدید
- بیقراری و پرخاشگری شدید
- گلوکوم یا آب سیاه (بالا رفتن فشار داخل چشم)
- سابقه خانوادگی بیماری توره و تیک
- فشار خون بالا
- نارسائی قلبی
- پرکاری تیروئید
- آریتمی (ضربان قلب نامنظم)
- سکته قلبی اخیر