علائم شایع اختلال رشد
اختلال رشد بچه به ناتوانی کودکان و شیرخواران از رشد طبیعی گفته میشود. تا زمانی که تشخیص خاصی برای توجیه این مشکل نباشد از اصطلاح اختلال رشد بچه صحبت میشود سنی که این بیماری آن را در برمیگیرد ۱ تا ۵ سالگی است .
دور سر، وزن و قد این کودکان به طور طبیعی رشد نمیکند. مهارتهای حرکتی این گونه کودکان از جمله چرخیدن در تخت و نشستن و ایستادن و راه رفتن معمولاً دیرتر از حالت طبیعی سایر کودکان ظاهر میشود. مهارتهای ذهنی و اجتماعی مانند صحبت کردن، رابطه اجتماعی و غذا خوردن بدون کمک دیگران و اختیار ادرار و … نیز غالباً از حالت طبیعی و نرمال خود به تأخیر میافتد.
وقتی در مورد مراحل شکل گیری مهارتهای حرکتی ظریف و درشت کودکان صحبت میکنیم، محدوده وسیعی از آنچه به آن طبیعی گفته میشود برای کودکان نوپا در نظر گرفته میشود.برای مثال راه رفتن کودک را در نظر بگیرید، بعضی از کودکان یک دفعه شروع به دویدن میکنند در حالی که کودکان دیگر مشغول تاتی تاتی کردن هستند.
معمولاً این تفاوتها کاملاً طبیعی و نرمال هستند اما اگر مدت زمان زیادی طول بکشد که کودک بتواند قاشق در دست بگیرد و یا اولین قدمش را بردارد، احتمال تأخیر در رشد مهارتهای ظریف یا درشت حرکتی وجود دارد.خوشبختانه راههای زیادی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانید به رشد مهارتهای کودک سرعت دهید.
برخی از علائم مهمی که باید نسبت به آنها حساس باشید:
- تأخیر در رسیدن به مراحل رشد فیزیکی مانند غلت زدن و نشستن
- عدم وجود نشانههایی مبنی بر شروع راه رفتن در ۱۸ ماهگی
- اندام سفت یا توان ماهیچهای اندک (کودک نمیتواند اجسام با وزن سنگین را نگه دارد)
- همیشه روی نوک انگشتان پا راه میرود
- قادر نیست از هر دو سمت بدنش استفاده کند (فقط با پای چپ لگد میزند)
- نمیتواند بهآسانی اشیا را نگه دارد و از آنها استفاده کنید. (قادر نیست فنجان را در دستش نگه دارد و یا با مداد رنگی خط خطی کند)
- دست و پا چلفتی است و اغلب زمین میخورد
- بعد از ۱۸ ماهگی آب دهانش بیرون میریزد
- در جویدن و بلعیدن مشکل دارد
از دست دادن مهارتهای حرکتی که پیش از این بر آن تسلط داشته است مانند دست تکان دادن برای خداحافظی (مگر اینکه دچار بیماری یا استرس و یا یادگیری مهارت تازهای باشد، در این موارد پسرفت کودک طبیعی است)