رویکرد یکپارچگی حسی به عنوان یکی از شیوه های بالینی و مداخلات موثر با بنیانهای مبتنی بر علم و دانش نوروساینس(علوم اعصاب) و بهره گیری از تعامل دانش روانشناسی همراه شناخت دقیق مراحل مختلف رشد و تکامل عصبی مغز به موضوع استفاده از مداخلات و تمرینات ذقیق پروتکل بندی شده در زمینه ی کودکان با اختلال یکپارچگی حسی و پردازش حسی و تاثیر آنها بر رفتار و هوشبهر می پردازد.
کودکان با اختلال اوتیسم همواره به عنوان یکی از شاخص ترین افراد دارای اختلال یکپارچگی حسی همراه با مشکلات در زمینه پردازش حسی مطرح میگردند که استفاده از رویکرد بالینی ” یکپارچگی حسی” به عنوان گزینه ی اول می باشد.
در نظر گرفتن موارد پیشگفت سبب گردید تا سی و دو نفر از کاردرمانگران بالینی دارای تجربه ی بالا که علاقمند بکارگیری این روش در کودکان با اختلال اوتیسم می باشند، از سراسر کشور و شهرهای دور و نزدیک (ارومیه، اصفهان،اراک، آمل، تبریز، زنجان، کاشان، شیراز، کرج، تهران) در طی دو روز از تاریخ چهارم و پنجم آبانماه در پژوهشکده مغز و شناخت به میزبانی موسسه فروردین در قالب کارگاه آموزشی”مدا خلات یکپارچگی حسی در کودکان اوتیسم” با تدریس استاد ارجمند جناب آقای دکتر ابراهیم پیشیاره گرد هم بیایند تا با آخرین دستاوردهای بالینی به روز دنیا در این عرصه آشنا گردند.
در این کارگاهها که از ساعت هشت و نیم صبح تا ساعت چهار بعداز ظهر برگزار گردید، در روز اول موضوعات اهمیت مداخله زود هنگام در کودکان اوتیسم، شیوه های مختلف بالینی از رویکرد کایروپراتیک تا دارودرمانی نوین، بررسی مستندات و نتایج حاصل از تحقیقات مبتنی بر تصویر برداری مغزی در تحقیقات با مداخله بهنگام همراه با آموزش تمرینات کاربردی ساده به خانواده های کودکان با اوتیسم، نکات ارزشمند و تاثیر گذار بر انتخاب پروتکل مناسب، دلائل اولویت بندی سطوح مختلف مداخلات در کودکان مختلف، آشنایی با دانش علوم اعصاب و تشریح شیوه های تاثیر تمرینات و تحریکات مختلف محیطی و درمانی بر ساختار و سازماندهی مغز در سطح سیناپسی تا سطح رفتاری مطرح گردید. همچنین تفاوتهای بارز تشخیص گذاری بر مبنای مستندات کتاب مرجع روانپزشکی DSM-V با اصطلاحات و طبقه بندی های پیشین در کتاب DSM-IV در زمینه کودکان با اختلال اوتیسم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
در روز دوم، اصول و مبانی بالینی رویکرد یکپارچگی حسی همراه با ذکر موارد بالینی، دسته بندی های نوین انواع کودکان دارای اختلال مرتبط با حیطه پردازش حسی مطرح گردید و سپس فیلمهایی از مجموعه فیلمهای آموزشی دانشگاههای ییل، استانفورد و هاروارد آمریکا که شامل مجموعه تمرینات بالینی بودند مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند ، همچنین آقای میثاق انصاری نیا به معرفی ارزیابی های بالینی ویژه ی کودکان در رویکرد یکپارچگی حسی پرداخت. لازم بذکر اینکه جلسه ی بعد از ظهر روز دوم بطور کامل به پرسش و پاسخ حاضران و شرکت کنندگان از آقای دکتر ابراهیم پیشیاره و استفاده از راهنمایی ها و تجربیات بالینی ارزشمند ایشان اختصاص یافت تا نمونه های بالینی سبب بکارگیری عملی و عینی آموخته ها و تشریک تجربه ها گردد.
نکته قابل تامل و بسیار بارز این کارگاه حضور بسیار موثر و فعال کلیه شرکت کنندگان بود که نشانگر علاقه و دلسوزی خاص همکاران کاردرمانگر به افزایش تاثیرگذاری و توانمندی هر چه بیشتر علمی و عملی بر سرنوشت کودکان ایران زمین بود، همچنین بر سطح دانش بالای کاردرمانگران دارای تجربه بسیار مطلوب بالینی در هر دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد صحه گذاشت.
با سپاس فراوان از جناب آقای حمیدیا، مدیر گروه آموزشی عصب شناختی فروردین، که با تلاش بسیار زیاد و مدیریت توام با شکیبایی و بردباری ایشان زمینه برگزاری این کارگاه فراهم گردید.