۱۰ نکته برای آموزش صحیح به کودکان اتیستیک
آموزش دادن توسط والدین یا مربی به کودکان مبتلا به اوتیسم نیازمند رعایت نکاتی است. در ادامه پیشنهاداتی برای بهتر اداره شدن و بالا بردن کیفیت آموزش ارائه خواهد شد. رعایت این نکات به یادگیری بهتر کودک کمک خواهد کرد و از چالشهای آموزش به این کودکان خواهد کاست.
۱- دستورالعملها را بصورت مشخص و با ترتیب متوالی به کودک آموزش دهید.
۲- جملات و عبارات سادهای برای بیان استفاده کنید. با تعداد کلمات کم منظورتان را بصورت صریح بیان کنید. به عنوان مثال وقتی آموزش (درس) تمام شده و میخواهیم به کودک استراحت بدهیم بهتر است بگوییم: “کتاب را ببند، بریم بیرون” به جای اینکه بگوییم: “هوا بیرون خیلی خوبه، بهتره درس رو تموم کنیم، کتاب رو ببندیم بریم بیرون کمی بازی کنیم”.
۳- قواعد و مهارتهای اجتماعی مشخصی مثل «فاصله اجتماعی» و «رعایت کردن نوبت در صحبت کردن» را به کودک بیاموزیم. مثال برای فاصله اجتماعی مثلا اینکه کودک در هنگام صحبت کردن میتواند به اندازه زیاد به اعضای خانواده نزدیک شود ولی مثلا وقتی با همسایه صحبت میکند باید کمی عقبتر بایستد.
۴- انتخابهای کمتری برای او بگذارید. به عنوان مثال اگر قرار است چیزی را رنگ کند. بگویید با قرمز یا سبز رنگ کن به جای اینکه چند رنگ مختلف به او پیشنهاد بدهید. هرچقدر تعداد انتخابها بیشتر باشد او گیج خواهد شد.
۵- از جملات و عبارات طعنه آمیز استفاده نکنید. به عنوان مثال اگر مدادرنگیهایش را اشتباها روی زمین ریخت نگویید: “آفرین!”. او اشتباه برداشت خواهد کرد. تصور میکند کار درستی انجام داده است.
۶- از به کار بردن اصطلاحات بپرهیزید. مثلا: “گوشاتو باز کن”، “زیپ دهانت رو بکش”. این عبارات بیشتر سبب گیچ شدن و حیرت او میشوند.
۷- گزینهها را واضح ارائه دهید. از انتخابهایی با پایان باز بپرهیزید. مثلا بگویید: “الان میخوای نقاشی بکشیم یا کتاب بخونیم” به جای اینکه بگویید: “الان میخوای چیکار کنیم؟”
۸- معنای «پایان یافتن» یا «تمام شدن» کار یا وظایف را به او آموزش دهید. مثلا قرار است چیزی را رنگ آمیزی کند. قبل از شروع به او یک نسخه کامل رنگ شده را نشان دهید. یا مثلا میخواهید که او اتاقش را تمیز و مرتب کند. برای اینکار زمانی که اتاقش را مرتب کردهاید یک عکس از اتاق بگیرید. وقتی میخواهید به او بگویید اتاقش را تمیز کند این عکس را به او نشان دهید و بگویید اتاقت را این شکلی مرتب کن.
۹- آموزش را به چیزهایی که علاقهمند است مرتبط کنید.
۱۰- تا جایی که ممکن است عوامل تحریک کننده و منحرف کننده توجه را از محیط آموزش دور کنید تا بتواند روی موضوعی که در حال یادگیری است تمرکز کند.
مرجع: مجله اوتیسم