نکات آموزشی در مورد غذای کودکان اوتیسم – قسمت اول
معمولا کودکان مبتلا به اوتیسم با طعم و مزهی بسیاری از غذاها مشکل دارند و آنها را نمیپسندند. ممکن است به بوی بسیاری از غذاها، بافت خوراکیها و حتی رنگ آنها حساس باشند و تمایلی به خوردن آنها نداشته باشند. بعی از این کودکان ممکن است تنها به تعداد اندکی از خوراکیها تمایل نشان دهند و حتی سرسختانه بخواهند وعدههای غذایی خود را در جای همیشگی یا در بشقاب همیشگی خود میل کنند.
البته تمایل داشتن به تعدادی از غذاها و دوست نداشتن تعداد دیگری از خوراکیها معمولا یک امر طبیعی در همهی انسانها است اما در مورد کودکان مبتلا به اوتیسم این موضوع معمولا به شکل افراطی خود را نشان میدهد و برآورده نکردن تمایلات غذایی کودک ممکن است به بحران یا قشقرق آنها منجر شود. از طرف دیگر بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم در توصیف خوراکیهایی که دوست دارند و غذاهایی که دوست ندارند مشکل دارند بنابراین برای خانوادهها تشخیص اینکه چه غذایی برای کودک تهیه شود دشوار خواهد بود.
کودکان مبتلا به اوتیسم معمولا تمایل زیادی به غذاهای دارای کربوهیدارت و خوراکیهای فرآوری شده (فست فود، شیرینیها و…) دارند و از طرفی به سبزیها و میوهجات تمایلی ندارند. بعلاوه با توجه به تمایل عمومی کودکان اوتیسم به تکرار، افزودن غذاها و خوراکیهای جدید به برنامه غذاییآنها دشوار خواهد بود. و متاسفانه در نهایت این عوامل منجر به سوء تغذیه و افزایش وزن در کودکان مبتلا به اوتیسم خواهد شد.
در ادامه راهکارهایی برای مقابله با مشکلات ذکر شده ارائه خواهند شد.
۱- یک برنامه غذایی تصویری برای هفته بسازید و به دیوار بزنید.
۲- در این برنامه میتوانید علاوه بر غذاهای معمول، غذاهای جدیدی را نیز قرار دهید و برای خوردن آنها جایزه تعیین کنید (یعنی اگر کودک غذای جدید را امتحان کرد و بشقابش را کامل میل نمود به او جایزهای که از قبل تعیین کردهاید را بدهید).
۳- غذاها را به یکباره تغییر ندهید. ماده خوراکی جدید را کنار غذاهای مورد علاقهی قدیمیاش سرو کنید. تا کم کم به غذای جدید خو بگیرد.
۴- اگر غذای جدیدی آماده کردهاید میتوانید در مراحل اول آشنایی تنها از او بخواهید یک قاشق از غذای جدید را بچشد یا فقط آن را بو کند.
۵- کودک را به خرید ببرید و مواد غذایی را با کمک و انتخاب او خریداری کنید این موضوع سبب میشود که از قبل با غذای جدید آشنایی پیدا کند.
۶- به کمک او دو برنامه غذایی تهیه کنید. در برنامه شماره ۱ غذاهای مورد علاقه او را قرار دهید و در برنامه شماره ۲ غذاهایی که کمتر علاقه دارد (ولی میخورد). و به او بگویید که اولویت با برنامه شماره ۱ است ولی گاهی چون امکانش نیست مجبوریم از برنامه شماره ۲ استفاده کنیم.
مرجع: مجله اوتیسم