فلج مغزی چیست؟
فلج مغزی کودکان اختلال مزمنی است که توانایی فرد برای کنترل حرکت و وضعیت بدن را مختل می سازد. این اختلال از آسیب به مناطق حرکتی مغز ایجاد می شود. فلج مغزی در دو تا شش نوزاد از هر ۱۰۰۰ تولد دیده می شود و رایج ترین ناتوانی در میان کودکان در ایالات متحده است.
فلج مغزی ممکن است در رحم یا بعد از تولد رخ دهد، مشکل همیشه در طول سال اول زندگی کودک قابل تشخیص نیست. در طی بررسی که بر روی ۴۵۰۰۰ کودک صورت گرفت نشان داد که بسیاری از کودکان مبتلا به فلج مغزی، زایمان های مشکل داری نداشته اند و در ۸۰ درصد از موارد، عوامل قبل از تولد در تکامل غیر طبیعی مغز نقش داشتند .
علایم کودکان مبتلا به فلج مغزی
کودکان مبتلا به فلج مغزی خفیف ممکن است تنها لنگش خفیف و یا ناهماهنگی در راه رفتن داشته باشند، در حالی که بیماران با موارد شدید، در طول زندگی خود مراقبت و نظارت نیاز دارند. بسیاری از نوزادان متولد شده مبتلا به فلج مغزی درجاتی از عقب ماندگی ذهنی و یا تشنج را نیز تجربه می کنند.
بیماران مبتلا به فلج مغزی می توانند انواع علائم را داشته باشند. این علائم معمولا در طول زمان بدتر نمی شوند و عبارتند از:
- مشکل با مهارت های حرکتی ظریف، مانند نوشتن و استفاده از قیچی
- مشکل حفظ تعادل و راه رفتن
- مشکلات یادگیری
- نقص بینایی، مانند انحراف چشم
- مشکل گفتار
- مشکلات مکیدن و بلعیدن
فلج مغزی کودکان ممکن است در یک بازو یا پا، بازو و پا در یک طرف، تنها پاها، چهار دست و پا، و یا هر ترکیبی از بازوها و پاها را درگیر نماید. ماهیچه هایی که فرد را قادر به خم کردن بازوها و پاهایشان می کنند عضلات فلکسور نامیده می شوند. عضلات اکستانسور متضاد با فلکسورها هستند و فرد را قادر به بازگرداندن این اندام به حالت مستقیم خارجی می نمایند. ناتوانی برای کنترل این عضلات شایع ترین علامت فلج مغزی کودکان می باشد .
فلج مغزی دارای چندین نوع متفاوت است:
- اسپاستیک، شایعترین نوع که ۷۰ تا ۸۰ درصد موارد را شامل میشود در اثر آسیب به نورونهای حرکتی فوقانی در مسیر پیرامیدال ایجاد میشود گاهی دو طرفهاست و حداقل با دو مورد از موارد زیر مشخص میشود: الگوی حرکتی غیرطبیعی، افزایش تون عضلات، رفلکسهای پاتولوژیک مانند بابنکس و هیپررفلکسی.
- آتاکسیک، در کمتر از ۵ درصد موارد مشاهده میشود به علت آسیب مخچه روی میدهد ومشخصات آن عبارت است از وضعیت غیرطبیعی و فقدان هماهنگی منظم عضلات و یا هر دو.
- دیس کینتیک، ده تا پانزده درصد موارد را تشکیل میدهد. مشخصه آن الگوهای حرکتی غیرطبیعی و حرکات بدون اراده، کنترل نشده است.
- هیپوتونیک
- ترکیبی از انواع فوق