روش از پوشک گرفتن کودک
۱- وقتی پوشک بچه را کندید، در ۳ روز تا یک هفته اول سعی کنید از خانه بیرون نروید. پس بهتر است زمانی برای گرفتن پوشک کودک انتخاب کنید، که قصد سفر، مهمانی رفتن و حتی جابجایی منزل خود را نداشته باشید. (پارک رفتن اشکالی ندارد)
فرزند شما یک تغییر بزرگ را تجربه میکند. پس اجازه دهید این تغییر را در یک جا، یعنی دستشویی خانهی خودتان، تجربه کند تا در جاهای مختلف، بعضی از بچهها حتی تا ۳ ماه اول دوست ندارند در جایی دیگری جز خانه خودشان به دستشویی بروند. پس سعی کنید بیرون رفتنهای خود را کم کنید یا حتی المکان زمان آنها را کوتاه کنید.
همچنین خودتان راخت تر هستید و آرامش خیال بیشتری دارید و این آرامش شما به بچه هم منتقل می شود.
۲- ۳ روز تا یک هفته اول مدام به کودک خود مایعات مثل چای، شربت، آبمیوه بدهید. به دو دلیل:
کودک عادت کرده در پوشک دستشویی کند؛ بنابراین ممکن است بعد از باز کردن پوشک او دچار یبوست شود. خوردن مایعات جلوی این اتفاق را میگیرد. البته به آنها در این دوره برای جلوگیری از یبوست غذاهای فیبردار هم بدهید.
با دادن مایعات فراوان به کودک، او مدام احساس دستشویی میکند و شما میتوانید هر ۲۰ دقیقه الی ۳۰ دقیقه از او سوال کنید که مامان دیش داری یا هر جملهای که خودتان مناسب میدانید و البته در روزهای اول هر ۲۰ دقیقه علاوه بر سوال، او را به دستشویی ببرید و مدام تکرار کنید، مثلاً سبحان میخواد بره دیش کنه، که بچه بفهمد معنای دیش کردن چیست و چگونه باید نیازش به دستشویی را بیان کند.
برای ۳ روز اول بطور منظم و مدام از کودک خود بپرسید دستشویی دارد یا نه؟ و هر ۲۰ دقیقه او را به دستشویی ببرید. و سعی کنید با آب یا اسباب بازی مورد علاقش او را سرگرم کنید تا دستشویی کند. و وقتی دستشویی کرد او را تشویق کنید. با شکلات یا با آفرین گفتن. دادن مایعات زیاد به بچه گرفتن پوشک از کودک را آسان تر می کند.
۳- هیچ وقت کودکتان را مجبور نکنید تا سر کاسه توالت بشیند. سعی کنید او را بنشانید اما مجبورش نکنید! اگر دوست دارد بایستد و کارش را انجام دهد. اشکال ندارد؛بعضی از کودکان در مراحل اولیه آموزش حتی دستشویی شماره ۲ یا همان مدفوع را ایستاده انجام میدهند. اما نگران نباشید، بعد از یک الی دو ماه خودشان متوجه میشوند که باید بنشینند. اگر بچه دوست دارد میتوانید از توالتهای کوچک پلاستیکی هم استفاده کنید.
۴- اگر کودک شما دوست دارد مثلاً عروسکش را با خودش به توالت بیاورید؛ اجازه بدهید اینکار را انجام دهد. این مورد هم بعد از چند وقت حل میشود و او دیگر وسیله یا خوردنی را با خودش به توالت نمیآورد.
۵- هر ۲۰ دقیقه که او را به دستشویی میبرید. اگر کودک دستشویی نکرد، بیشتر از ۲ الی ۳ دقیقه او را آنجا نگه ندارید و در این فاصله برایش قصه بگویید یا اسباب بازیهایش را بهش بدهید، اگر دوست دارد آب بازی کند اجازه دهید این کار را بکند؛ تا از آنجا ماندن اذیت نشود.
۶- مواظب نشانههای کودک خود هنگامی که دستشویی دارد باشید. مثل اینکه زیاد پاهایش را تکان میدهد یا یک جایی آرام و بی سروصدا میایستد یا باد معده از او خارج میشود و در این موقع او را به دستشویی ببرید.
۹- اگر فرزندتان در توالت دستشویی کرد او را تشویق کنید و بگویید آفرین که دستشویی کردی . هرچه میگذرد و متوجه میشوید که او در این کار ماهرتر شده است میزان تشویق را کاهش دهید. روزهای اول حتی میتوانید با دادن چیزهایی که او دوست دارد او را تشویق کنید.
حتی برای اینکه راضی شود به دستشویی برود، به او چیزهای مورد علاقهاش را بدهید. نگران این نباشید که عادت میکند بعد از اینکه یادگرفت باید برود دستشویی، دیگر لازم نیست به او جایزه بدهید خودش اینکار را انجام میدهد.
۱۰- کودک شما ممکن است خانه را خیس کند. بنابراین از داد زدن بر سر او و دعوا کردن او بپرهیزید. باور کنید این کار تأثیری ندارد و فقط تجربه بدی برای کودک خود بجا میگذارید و حتی ممکن است کودک شما به لج بازی بیافتد.
اگر به پارک رفتید، همیشه یک دست یا دودست لباس همراه خود داشته باشید. بچهها در روزهای اول هنوز به خوبی نمیتوانند ادرار خود را کنترل کنند. و ممکن است خودشان را خیس کنند.
البته این خیس کردن خودشان یک حسن دارد و اینکه کودک سریعتر از وقتی که در پوشک دستشویی میکند، متوجه میشود که باید نیازش به دستشویی را بیان کند. چون از اینکه شلوارش خیس شده و بو میدهد، اذیت میشود.
۱۱- اگر بعد از یک هفته تلاش برای گرفتن پوشک از کودک خودتان علاقهای به دستشویی رفتن نشان نداد و روزی حتی یکبار هم با تلاش شما در توالت دستشویی نکرد؛ آموزش خود را قطع کنید و یک ماه یا دو ماه دیگر دوباره شروع کنید. چراکه این نشان میدهد؛ فرزند شما برای از پوشک گرفتن آماده نیست.
۱۲- بعد از یک الی دو هفته که کودک شما مهارت پیدا کرد. مدام، برای مثال هر نیم ساعت باید از او بپرسید که دستشویی دارد یا نه تا او فراموش نکند.
۱۳- ممکن است کودک در روز یاد بگیرد که برود به دستشویی اما شب در هنگام خواب دستشویی کند. نگران نباشید بعد از یک مدت این مشکل هم حل میشود. و بچه کنترل ادرارش بالا میرود.
مادر کم کم متوجه میشود آیا بچه دستشویی دارد یا نه برای مثال کودکی را میشناختم هرموقع شب دستشویی داشت از خواب بیدار میشد و گریه میکرد و مادرش متوجه میشد و او را به دستشویی میبرد. بهتر است قبل از خواب به هر ترفندی او را به دستشویی ببرید.
۱۴- به هیچ وجه کودک را در بین اینکه پوشک را از او گرفتید دوباره پوشک نکنید. این کار باعث گیج شدن بچه میشود و باعث میشود او دیرتر یادبگیرد. برای همین علت بود که گفتیم بیرون رفتنهای خود را کم کنید؛ تا مجبور نباشید بچه را پوشک کنید. این نکته خیلی مهم است! لطفاً دقت بفرمایید.
۱۵- گرفتن پوشک از کودک و از شیر گرفتن کودک نباید هم زمان یا نزدیک بهم باشد. انجام اینکار به کودک از لحاظ روانی و عاطفی ضربه می زند. حداقل دو ماه بین این دو فاصله باشد.