بیماریهای مرتبط با تغذیه در افراد مبتلا به اوتیسم
مشکلات و بیماریهای متعدد مرتبط با دستگاه گوارش در کودکان و افراد مبتلا به اوتیسم مشاهده میشود. در ادامه به معرفی برخی از این بیماریها پرداخته خواهد شد.
اسهال مزمن
اسهال وضعیتی است که در آن فرد بیمار دست کم سه بار در روز دفع مدفوع روان یا مایع دارد. این حالت میتواند چند روز به طول بینجامد و موجب کم آبی بدن میشود که در پی از دست دادن مایعات رخ میدهد. نشانههای کم آبی معمولا با از بین رفتن کشش طبیعی پوست و تغییر در شخصیت آغاز میشود. این وضعیت میتواند پیشروی کند و در حالات حادتر منجر به کاهش ادرار، رنگپریدگی، ضربان سریع قلب، و کاهش در پاسخگویی شود. ولی مدفوع روان اما بدون آب در کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند میتواند طبیعی باشد. اسهال به شکل مزمن (طولانی مدت) ممکن است دلایل متعددی همچون بیماریهای مرتبط با روده یا بیماری سلیاک و… داشته باشد.
اتساع شکم
تورم ناحیه شکم که اغلب ناشی از تجمع گاز یا مواد دفعی است. البته گاه اتساع شکم نشانه مشکلات خطرناک مانند مگاکولون توکسیک و انسداد رودهاست.
نفخ
نفخ تجمع گاز در دستگاه گوارش است که با آماسیدن و بادکردن شکم، احساسپری و فشار در شکم پس از غذاخوردن و آروغ زدن مشخص میشود. نفخ از نشانههای سوء هاضمه است و معمولاً بر اثر خوردن برخی غذاها که بادزا و نفخآورند پدید میآید.
بازگشت اسید به مری (ترش کردن)
بازگشت اسید به مری یا واشاریدگی معدهای مروی یا ریفلاکس گاستروازوفاژیال که در میان مردم به نام ترش کردن شناخته میشود به معنی آسیبهای موکوزی و نشانههای مزمن در اثر بازگشت غیرعادی محتویات و اسید معده به مری است. نشانههای متداول بازگشت معدهای مروی سوزش سر دل، درد قفسه سینه و بوی بد دهان است.
سفتشدگی مدفوع
سفتشدگی مدفوع به معنای انسداد نسبی یا کامل کولون به وسیله مدفوع سفت و خشک است. این مشکل خود را به صورت یبوست یا بیاختیاری سرریزی نشان میدهد.
سندروم روده چکه کن
سندروم روده چکه کن یا نفوذ پذیری روده، وضعیتی است که در آن پوشش دیواره روده کوچک آسیب دیده است و باعث می شود ذرات غذای هضم نشده، مواد زائد سمی و باکتریها از طریق دیواره روده به داخل جریان خون چکه یا نشت کنند. این مواد که وارد خون میشوند میتوانند باعث ایجاد واکنشهای خودایمنی در بدن شوند. التهاب و واکنشهای آلرژیک همچون میگرن، روده تحریک پذیر، اگزما، خستگی مزمن، حساسیت غذایی و آرتریت روماتوئید میتواند نتایج این سندروم باشد.
یبوست
یبوست عارضهای در دستگاه گوارش است که بر اثر آن، مواد دفعی در روده بزرگ سفت میشوند و دفع آنها با درد و سختی همراه میشود.علل بروز این عارضه ممکن است رژیم غذایی نامناسب، برهم خوردن تعادل هورمونی، اثر جانبی داروهای مصرفی یا آناتومی بدن باشد.
سوء تغذیه
سوء تغذیه به حالتی گفته میشود که مواد مغذی کافی (از انواع مختلف) مصرف نشود یا بعضی از مواد مغذی بیش از اندازه مصرف شوند. سوء تغذیه خود زمینه و عامل بسیاری از اختلالات و بیماریها خواهد بود.
آلرژی یا حساسیت غذایی
حساسیت غذایی عبارت است از واکنش پیش از اندازه دستگاه ایمنی به برخی غذاها یا موادی که معمولاً بیخطرند. این واکنشهای نامطلوب ممکن است ارثی یا ناشی از یک نقص اکتسابی بیوشیمیایی باشند. علایم ممکن است در عرض چند دقیقه یا تا ۲ ساعت پس از خوردن آن غذای به خصوص بروز کنند. در بعضی موارد، امکان دارد علایم ۱ تا ۲ روز بعد نیز ظاهر نشوند. اسهال، درد شکمی، نفخ و باد شکم، کهیر، تورم صورت، خارش، تورم دستها و پاها، آسم، تهوع و استفراغ، سرفه، سردرد میگرنی و غش یا حالت نزدیک به غش از نشانهای این بیماری میباشد.
مرجع: مجله اوتیسم